Festivalul „Zile și Seri de literatură Doinaș” – SAD – Ediția a IV-a (9 – 12 mai 2018)
DE BOOKHUB.RO ÎN
În zilele de 9-12 mai 2018, la Arad se desfășoară Festivalul „Zile și Seri de literatură Doinaș” sau SAD, așa cum este cunoscut. Aflat la a IV-a ediție, festivalul aduce în fiecare an scriitori importanți ai momentului, debutanți, iubitori de literatură, critici literari, promotori culturali. Fiecare ediție a avut o temă principală în care a fost prezentat scriitorul arădean Ștefan Aug. Doinaș. De menționat că festivalul a debutat în anul în care Aradul candida la titlul „Arad – capitală europeană a culturii” și este printre proiectele care au avut continuitate și după ieșirea orașului din cursă. Au fost multe piedici din partea unor confrați, care au insistat pe latura colaboraționistă a lui Doinaș, și, aproape deloc pe cea literară. Motiv pentru care a fost nevoie de o primenire a scriitorului arădean, de înțelegere, judecată și acceptare a contextului istoric în care s-a desfășurat, fără a omite nimic din ceea ce i s-a imputat după apariția CNSAS.
2015 – Contextul politic în care a debutat și a scris Ștefan Aug. Doinaș (invitați: Adrian Cioroianu, Emil Hurezeanu, Daniel Șandru, Victor Neumann, Daniel Cristea-Enache). Emil Hurezeanu, un apropiat al cuplului Irinel Liciu-Ștefan Aug. Doinaș, povestește arădenilor despre scriitorul pe care mulți îl identifică doar cu poemul Mistrețul cu colți de argint, fără a-l asimila ca pe un scriitor al aceluiași spațiu.
2016 – Doinaș și neomodernitatea românească (Eugen Simion, Mircea Martin, Radu Vancu, Gabriel Andreescu, Marius Chivu, Adrian G. Romila, Liliana Corobca, Marin Malaicu-Hondrari, Miruna Vlada, Cleopatra Lorințiu, Alina Ledeanu, Răzvan Țupa, Dumitru Crudu & scriitori arădeni). Au fost invitați George Neagoe (nu a onorat invitația) și Gabriel Andreescu pentru a discuta despre acuzele de colaborator al securității aduse lui Doinaș. A fost prezentat filmul-interviu realizat de Cleopatra Lorințiu cu Ștefan Aug. Doinaș. S-a jucat o piesă de teatru (Doi dintre noi – Paul Cimpoeru & Ana Pepine) în memoria cuplului Irinel Liciu-Ștegan Aug. Doinaș. A apărut în condiții excepționale volumul de poezie pentru copii Povestea cu Fusulica pentru Dan și Lavinica dac-ascultă de mămica, cu sprijinul Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” Arad, coord. Florin Didilescu. În urma acestei ediții, Academia Română (cu susținerea financiară a Primăriei Arad și a UVVG) a editat volumele Ștefan Aug. Doinaș – Opere. Alina Ledeanu prezintă revista Secolul 20.
2017 – Uman și postuman în literatură (Radu Vancu, Dragoș Varga, Marius Chivu, Svetlana Cârstean, Ștefania Mihalache, Simona Antonescu, Liliana Corobca, Robert Șerban, Tudor Crețu, Bogdan Munteanu, Matei Hutopilă, Vlad Gheorghiu, Mircea Pricăjan, Ana Alexandrescu, Șerban Axinte, Alexandru Potcoavă, Alina Ledeanu, Ana-Maria Bădică, Ana Pușcașu, Iulia Gherasim & scriitori arădeni).A fost prezentată revista IOCAN. La această ediție au debutat Saloanele literare, un concept prin care scriitorii se familiarizează cu Aradul interior, prin lecturile desfășurate într-un cadru intim.
2018 – 100 de ani de literatură română (Bianca Burța-Cernat, Paul Cernat, Bogdan Crețu, Șerban Axinte, Cristian Fulaș, Tara Skurtu, Tiberiu Neacșu, Andrei Novac, Mihok Tamaș, Cristina Stancu, Nona Rapotan, Cristian Bleotu, Borco Ilin, Adrian Bodnariu, Alexandru Potcoavă & scriitori arădeni și timișoreni)
La fel ca în anii trecuți, scriitorii și criticii literari invitați vor intra în colegiile din Arad și vor conferenția pe tema celor 100 de ani de literatură română sau vor avea discuții cu elevii arădeni. Printre colegiile care și-au manifestat dorința de a susține conferințe se numără: Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”,Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Seminarul Teologic Ortodox, Colegiul de Artă „Sabin Drăgoi” și Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară. Publicul interesat poate participa după ce, în prealabil, va lua legătura cu conducerea colegiilor.
Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” găzduiește joi, 10 mai, de la ora 15.00, o conferință susținută de Bogdan Crețu și lansarea volumului Fâșii de rușine de Cristian Fulaș, Editura Polirom.
Ziua de vineri, 11 mai, este dedicată conferințelor și întâlnirilor cu publicul arădean în diverse spații convenționale & neconvenționale. În cursul după-amiezii, arădenii sunt invitați să-i însoțească pe invitați într-un tur istoric al orașului, organizat de Free Tours. Seara, festivalul SAD va fuziona în cu festivalul Particles #3, la Club Riviera, într-un recital poetic.
Ziua de sâmbătă, 12 mai, va debuta ca un maraton literar la care participă poeți, prozatori și critici literari. O provocare este și faptul că poeții vor fi invitați să pregătească și să recite un poem patriotic, în anul centenar.
Începând cu ziua de miercuri, 9 mai, în fiecare seară vor avea loc Saloane literare în familiile care și-au dorit astfel de întâlniri. Se mizează, cu precădere, pe locuințe situate în centrul istoric al Aradului, dar și pe spații potrivite evenimentului. Publicul este format din familiile interesate, rudele și și prietenii lor. Fiecare își organizează serata în funcție de invitați, respectând specificul operei fiecăruia.
Festivalul utilizează numele unui scriitor neomodernist născut în județul Arad, dar promovează un spirit critic efervescent asupra literaturii contemporane, prin aducerea în program a scriitorilor momentului. Proiectul a debutat în perioada în care Aradul candida pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, iar directorul său artistic, din 2015, până în prezent, este scriitoarea și profesoara Lia Faur.
Festivalul a putut apărea cu sprijinul Primăriei Arad, a Centrului Municipal de Cultură, a Centrului Cultural Județean, a Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol”, precum și cu ajutorul unor sponsori, asociații și a familiilor care susțin Saloanele literare.
Despre festival au apărut materiale în presa culturală scrisă (Observator cultural și Timpul), pe site-uri culturale (Bookaholic), la radio (Radio România Cultural) și în presa locală
––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
SAD 2018 – Cum a fost sau cum mi-a fost
DE NONA RAPOTAN ÎN
Festivalul „Zile și Seri de literatură Doinaș” – SAD – Ediția a IV-a (9 – 12 mai 2018) a fost o bună ocazie pentru mine să-mi testez, dacă mai era nevoie, limitele. Și nu mă refer la cât de multă oboseală pot acumula, atât fizic, cât și psihic, nici la sutele de kilometri străbătuți doar ca să fiu două zile împreună cu oameni frumoși. Mă refer la rezistența mea la schimbare și la nou. Și mi-am dat seama că încă mai pot accepta noul, că încă mai am dorința de a cunoaște oamenii așa cum sunt ei, în afara rigorilor sociale impuse de un context sau altul. Nu, nu o să fie un articol oficial, dar nici unul foarte personal, pentru că multele impresii care țin de atmosferă, de ceea ce am înțeles cu adevărat în aceste zile, se vor regăsi întotdeauna în spatele cuvintelor scrise. Și dacă le voi aduce în prim-plan, va fi doar atunci când ele vor căpăta coerență și sens. Până atunci să vă povestesc despre ce-a fost și cum a fost.
N-o să încep clasic. Ci cu o afirmație strecurată în discuție intenționat de Andrei Mocuța, în timpul maratonului literar: poezia e pentru oamenii comozi! Evident că el afirmația și-a susținut-o și marea majoritate a celor din sală au venit cu contraargumente solid construite, dar el nu și nu, n-a renunțat la opinia lui. Ceea ce e foarte bine, având în vedere tinerețea lui, căci tinerii contemporani cu noi par să se dezbrace foarte repede de haina convingerii personale.
Ce înseamnă un festival de literatură? Un bun prilej de a aduce în acelați loc scriitori, critici literari și … cititori. Sau potențialii cititori. Venisem pregătită, citisem ceva critică literară legată de poeziile lui Doinaș, îi recitisem mare parte din poezii (găsisem la biblioteca liceului unde predau trei volume, în edițiile originale) și eram pegătită să „fascinez” auditoriul. Numai că… la Seminarul Teologic Ortodox Arad elevii erau deja cu gândul la zilele libere ce urmau și nici nu păreau ei foarte interesați de poezie. Am încercat să-i provoc să-mi spună ce citesc, în mod obișnuit. Ba chiar am dat unuia dintre ei să citească una din poeziile scrise de Ștefan Aug. Doinaș și să le spună colegilor dacă i-a plăcut. Am ieșit din sală fără voce (pentru că a trebuit să depun ceva efort vocal ca să le mențin atenția trează) și m-am trezit acostată de doi dintre elevii din sală: ea a vrut să-mi mărturisească pasiunea ei pentru cărțile de istorie, el a dorit să-mi spună că scrie poezie și că ar dori să afle dacă poate obține de la cineva un semn cu privire la calitatea celor scrise. Dacă inițial eram derutată cu privire la efectul întâlnirii mele cu elevii, ei bine, după ce-am vorbit cu cei doi mi-am spus în sinea că tot a ieșit ceva bun din toată întâlnirea mea cu elevii: le-am stârnit curiozitatea și i-am provocat să citească.
A urmat după aceea o întâlnire neprevăzută cu o clasă de a X-a de la Colegiul Național „Preparandia Dimitrie Țichindeal”; elevii doamnei Monica Pavel chiar m-au provocat punându-mi niște întrebări cu miez și care ascundeau în spatele lor multe povești. Păcat că n-am reușit să stau mai mult timp cu ei de vorbă. Dar de un lucru sunt sigură după ce i-am văzut: speranțe există și trebuie cultivate, altfel copiii care vin din urmă n-or să citească din senin și nici pe nepusă masă.
După-amiaza zilei de vineri, 11 mai, s-a întregit frumos cu evenimentul:
SAD & PARTICLESFUSION (intrare liberă)
Invitați: TARA SKURTU, TIBERIU NEACȘU, ȘERBAN AXINTE, LIA FAUR
CLUB RIVIERA
Relaxați, în ținute lejere, undeva pe malul Mureșului, critici literari și scriitori au savurat pacea întâlnirii dintre ei, literatura slujind drept punte de dialog. Și a fost cu atât mai surprinzătoare pentru mine întâlnirea, tocmai pentru că-i vedeam așa cum sunt: firești, naturali, oameni cu gândiri structurate și cu opinii foarte bune legate de ceea ce se întâmplă în literarura română sau de aiurea. S-a citit poezie de cea mai bună calitate, Tara și Tiberiu fiind cu adevărat poeți remarcabili, dar nici textele lui Șerban n-au fost cu mult diferite din punctul de vedere al calității intrinseci. Ce să mai spun de poezia Liei, care emană atâta feminitate?
Seara am încheiat-o en fanfare, moderând un salon literar, eveniment al cărui gazde au fost soții Mihaela și Valentin Bercea.
20.00 – SALON LITERAR (cu invitație)
Amfitrioni: MIHAELA & VALENTIN BERCEA
Invitați: CRISTINA STANCU, IOAN MATIUȚ, ANDREI MOCUȚA, COSMIN LEUCUȚA, ALEXANDRU POTCOAVĂ, NONA RAPOTAN
Dacă inițial aveam rezerve legate de faptul că nu-i cunoșteam pe toți invitații, ei bine, au făcut ei ce-au făcut și mi-au ușurat „munca” până la a mă considera și eu „una de-a lor”. Și asta nu mi se întâmplă prea des. De la momentele muzicale oferite de Eliza Jida (pian și flaut) și până la ultimul text citit de Ioan Matiuț (care m-a trimis direct în atmosfera lui e.e. cummings) și trecând prin schimburile de impresii cu privire la cât de gustoși puteau fi cârnații și „pâinea cu unsoare”, totul mi-a plăcut! Mi-am dat seama că festivalurile literare sunt precum aerul pentru scriitori: în astfel de întâlniri ei își fac cunoscute scrierile, capătă curaj să le trimită în lume și caută de la confrați feedback real și autentic. Și ce texte au fost citite! Unele delicate, alte pline de magnetism, unele crude și pline de angoase, altele de o tehnică literară admirabilă. A, să nu uit: aproape toți autorii aveau cărți tipărite la Editura Tracus Arte. 🙂
Sâmbătă dimineața – maraton literar! Și chiar a fost un maraton de peste trei ore.
11.00 – MARATON DE LECTURĂ
PALATUL NEUMANN, SALA SENATULUI UNIVERSITAR AL UVVG
B-DUL. REVOLUȚIEI, NR. 78
PARTICIPĂ: LIA ALB, ȘERBAN AXINTE, LUCIA BIBARȚ, BIANCA CERNAT, PAUL CERNAT, LUCIA CUCIUREANU, LIA FAUR, CRISTIAN FULAȘ, PETRU M. HAȘ, MONICA-RODICA IACOB, BORCO ILIN, COSMIN LEUCUȚA, IOAN MATIUȚ, ANDREI MOCUȚA, TIBERIU NEACȘU, DOMNICA POP, ALEXANDRU POTCOAVĂ, NONA RAPOTAN, DANI ROCKHOFF, TARA SKURTU, CRISTINA STANCU, HORIA UNGUREANU
S-a citit în ordine aleatorie, proză sau poezie, texte lungi sau mai scurte, rostite cu voci joase sau puternice. Scriitori plini de emoție, în ciuda faptului că mulți dintre ei se cunoșteau, oameni frumoși în esența lor, o frumusețe naturală, dar și cultivată. Și m-am simțit privilegiată să le admir emoția, talentul și prezența în sine! Când o să auziți vreodată că, undeva, sub cerul înstelat sau mai știu eu pe unde, să ține un maraton literar, să mergeți cu toată încrederea! Rar veți asista la o asemenea transformare a unor oameni și rareori veți vedea la un loc atâta emoție descătușată.
Festivalul „Zile și Seri de literatură Doinaș” – SAD – Ediția a IV-a (9 – 12 mai 2018) a avut mult mai multe evenimente, eu am scris doar despre cele la care am participat direct. Paul Cernat scria după festival, ca un fel de concluzie a ceea ce s-a întâmplat acolo, la Arad, că sociabilitatea a caracterizat înainte de toate, tot mănunchiul acesta de activități. Și-i dau dreptate! Pentru că, prinși în goana nebună a ceea ce se cheamă generic „cotidian” uităm să mai comunicăm, real și sincer, uităm să ne mai întrebăm „tovarășii de suferință” ce mai fac și cum le mai este. Uităm să ne căutăm colegii și să-i întrebăm ce-au mai făcut din punct de vedere profesional. Ori, unii dintre noi chiar resimt lipsa acestui dialog! Iar eu mă număr printre cei care au nevoie de feedback. Spuneam dăunăzi că de când am venit în București resimt acut lipsa unor prieteni (lăsați acasă, în urbea natală) de la care să pot avea un feeedback real cu privire la ideile mele, la planurile mele de viitor etc. Ei bine, a trebuit să iau calea Aradului ca să am parte de un astfel de dialog, efervescent și aducător de lumină. Pentru mine acesta este principalul „efect” al Festivalulului „Zile și Seri de literatură Doinaș” – SAD – Ediția a IV-a (9 – 12 mai 2018). Și mai pot spune că mi-am câștigat noi prieteni și mi-am consolidat vreo câteva mai vechi.
Mulțumesc, Lia Faur, pentru invitație! Mulțumesc dragilor mei scriitori (și critici literari) că mi-ați dat voie să vă fiu prin preajmă și să-mi dați șansa unor revelații cum nu mai credeam că pot avea!
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
SAD: Festivalul Zile și Seri de Literatură „Ștefan Augustin Doinaș”
Patricia Hodăjeu, 9 mai 2018 9:25
Sunt legată sufletește de Festivalul Zile și Seri de Literatură „Ștefan Augustin Doinaș”, generic cunoscut de sub abrevierea SAD încă de la prima ediție, când am fost voluntară. Festivalul a crescut frumos și tot mai mare, grație unei frumoase doamne care se află în organizare.
În Arad, un festival de acest fel, este departe de a fi un moft, ci mai degrabă o necesitate. Unui oraș căruia îi lipsesc cu desăvârșire opțiunile, când vine vorba despre evenimente culturale, SAD-ul este un „vedeți că se poate”, chiar și la noi.
Tema din acest an este „100 de ani de literatură română”, iar deși programul oficial al festivalului nu a fost (încă) anunțat, anul acesta vom putea face cunoștintă cu și mai mulți invitați și vom avea șansa de a participa la conferințe despre literatura română, susținute de critici literari mai mult decât buni, lansări de carte, plimbări boeme pe malul Mureșului, saloane literare în fiecare seara a festivalului, iar ineditul își face și el prezența prin Recital public de proză și poezie în spații neconvenționale și nu în ultimul rând, un maraton de literatură.
Evenimentele vor avea loc în mai multe locații precum Galeria „Dor de artă”, Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol”, Palatul Neumann, Sala Senatului Universitar al UVVG, Colegiul Național Preparandia „Dimitrie Țichindeal”,Colegiul Tehnologic de Industrie Alimentară, Colegiul Național „Moise Nicoară”, Colegiul Național „Elena Ghiba Birta”, Seminarul Teologic Ortodox și… un spațiu surpriză.
Festivalul Zile și Seri de Literatură „Doinaș” este printre puținele proiecte care continuă din 2015, chiar dacă Aradul nu a fost ales „Capitală Europeană a Culturii”.
Invitați: Andrei Novac & Mihók Tamás, Margareta Voicilă, Bogdan Crețu, Cristian Fulaș, Șerban Axinte, Andrei Mocuța, Tiberiu Neacșu, Ioan Matiuț, Lucia Tătuț, Bianca Cernat, Paul Cernat, Nona Rapotan, Tara Skurtu, Mihaela și Valentin Bercea, Cristina Stancu, Cosmin Leucuța, Lia Alb, Lucia Bibarț, Adrian Bodnariu, Lucia Cuciureanu, Petru M. Haș, Monica Rodica Iacob, Borco Ilin, Tiberiu Neacșu, Domnica Pop, Alexandru Potcoavă, Nona Rapotan, Dani Rockhoff, Cristina Stancu, Gabriel Timoceanu, Horia Ungureanu.
Evenimentul este sponsorizat de Editura POLIROM, Primăria Municipiului Arad, prin Centrul Municipal de Cultură Arad și Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean, prin Biblioteca „A. D. Xenopol.